• europa
  • gov
  • fonduri-ue
Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Brăila
Proiect co-finanţat din Fondul de Coeziune
RECICLARE

RECICLARE

Sistemul integrat de gestionare a deșeurilor implementat în județul Brăila presupune colectarea deșeurilor reciclabile separat, pe trei fracții:

  • Hârtie și carton
  • Plastic și metal
  • Sticlă

 – Separă începând de azi deșeurile de hîrtie, carton, platic, metal și sticlă pe care nu le mai poți refolosi. Deșeurile reciclabile curate nu trebuie precolectate în recipiente închise pentru că ele nu produc mirosuri neplăcute. Nu ai nevoie nici de foarte mult spațiu: cutie de carton, o sacoșă mai mare sau chiar o pungă.

– Nu colecta selectiv hârtia sau plasticul foarte murdare. Ambalajele de unt, vesela de unică folosință foarte murdară nu se reciclează.

– Presează PET-urile și dozele când le colectezi. Astfel vei salva spațiu.

– Scoate dopul PET-urilor și vei ușura muncă celor care separa dopurile de sticle pentru că acestea sunt realizate din tipuri diferite de plastic.

De ce să reciclăm hârtia?

Cu fiecare tonă de hârtie reciclată putem salva:

  • 17 copaci
  • 31,8 litri de apă
  • suficientă energie pentru a alimenta o locuință media timp de 6 luni

Acestea resurse ar fi necesare pentru a produce hârtia.

Dacă am arde aceeași cantitate de hârtie, s-ar genera 680 de kg de dioxid de carbon. Acesta este echilaventul dioxidului de carbon absorbit de cei 17 copaci timp de 10 ani.

De ce să reciclăm plasticul?

Un PET (sticlă de plastic) se degradează în 1000 de ani, timp în care afectează viețuitoarele din jur.

Cu fiecare tonă de plastic reciclat, economisim 1,5 tone de dioxid de carbon, necesare pentru a produce plasticul din derivați din petrol.

Reciclarea unei singure sticle de plastic poate economisi suficientă energie pentru funcționarea unui bec de 60 W timp de 6 ore.

De ce să reciclăm dozele de aluminiu?

Reciclarea unei singure doze de aluminiu poate economisi energia necesară funcționării unui televizor timp de 3 ore sau pentru alimentarea unui bec de 100 W timp de 20 de ore.

Producția dozelor de aluminiu din cele reciclate necesită doar 5% din energia necesară producției primare.

De ce să reciclăm sticla?

Sticlă se descompune liber în natură în 1 milion de ani! Vestea bună este că sticla este 100% reciclabilă și poate fi reciclată la nesfârșit.

Reciclarea sticlei economisește materii prime – la o tonă de sitclă reciclată, o tonă de resurse naturale sunt conservate, respectiv 2860 kg de nisip, 902 kg de sodă, 836 kg de calcar și 352 kg de feldspat.

(sursa www.greenpeace.org)