• europa
  • gov
  • fonduri-ue
Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Brăila
Proiect co-finanţat din Fondul de Coeziune
REFOLOSIRE

REFOLOSIRE

Multe articole de uz curent pot fi întrebuințate de mai multe ori. Înainte de a arunca o pungă, un recipient sau alte articole, gândește-te dacă este igienic şi practic să le refolosești. Refolosirea produselor le prelungeşte viaţa şi le împiedică pentru o perioadă mai lungă să intre în fluxul deşeurilor solide. Tu obișnuiești să refolosești o parte din potenţialele deşeuri? Suntem siguri că ca. Nicio gospodină nu aruncă borcanele de sticlă deoarece le va umple toamna cu dulcețuri și murături. Iată și alte sfaturi despre cum poți refolosi obiectele:

1

Când eşti la supermarket, îţi cumperi pungi automat? Se estimează că aproape 750 miliarde de pungi de plastic se folosesc în toată lumea în fiecare an, iar majoritatea lor ajung la coşul de gunoi. Cât timp este necesar pentru descompunerea naturală a unei pungi de plastic? 50 de ani? 100 de ani? Pungile de plastic sunt produse pe bază de petrol şi nu sunt biodegradabile, astfel încât distrugerea lor naturală este un proces de lungă durată, 200 de ani. Mai bine cumpără o pungă solidă, pe care o poţi refolosi, din materiale naturale – bumbac sau pai – sau foloseşte un rucsac. Unele supermarket-uri pun în vânzare sacoșe care pot fi folosite în mod repetat şi care, în final, pot fi reciclate.

2

– Nu arunca la gunoi hainele, cărţile, jucăriile sau CD-urile de care nu mai ai nevoie. Dă-le unor organizaţii de caritate, prietenilor sau fă rost de bani vânzându-le la licitaţii pe Internet. Totodată, optând pentru articole refolosite este o altă modalitate de a implementa reducerea la sursă. Astfel de produse sunt de multe ori mai ieftine decât articolele noi, iar dacă le folosești acestea nu vor fi transformate în deșeuri.

     3

– Spală şi refolosește borcanele goale de sticlă şi plastic, sticlele de lapte, ceştile de cafea, găletuşele de produse lactate, precum şi alte recipiente similare care de obicei sunt aruncate. Aceste recipiente pofi folosite la stocarea mâncărurilor, dar şi a nasturilor, cuielor sau a altor obiecte mărunte. O cutie de aluminiu în care a fost cafea poate deveni un excelent bol de flori. Paharele de iaurt pot fi folosite ca ghivece pentru răsaduri sau flori.

4

– Refolosește prosoapele și hainele vechi pe post de carpe sau preșuri.

– Încearcă să refoloseşti lenjeria de pat veche sau ruptă și să faci ceva nou din ea (de exemplu, fă dintr-un cearceaf o față de pernă.)

– Refolosește ziarele vechi, cutiile de carton și alte ambalaje din hârtie și carton ca să împachetezi alte obiecte în ele.

Dacă ai și alte idei , scrie-ne și te vom promova pe pagina proiectului nostru.

5 6
7 8
9

Sursă imagini http://www.inspirationgreen.com , http://www.greendiary.com